Goed om te weten

Wat is IPL ontharen?

IPL ontharen is een ontharingsmethode die werkt door middel van een puls van licht. De puls wekt warmte op in de haarzakjes en vernietigt deze, waardoor er nooit meer een haartje terug kan groeien. Definitief IPL ontharen is op elk lichaamsdeel eenvoudig en vrijwel pijnloos mogelijk met de MedCos IPL-methode. Het is bovendien snel en geeft een haarreductie van 80% tot 90%.

Groeifases van haartjes

Een haar heeft een groei van 3 fases. De groeifase, overgangsfase en de rustfase. Om het haarzakje te kunnen bereiken is geleiding via het pigment in de haar nodig. Tevens kan het haarzakje alleen worden vernietigt als de haar in de groeifase is (1e fase) . In de 2e fase (overgangsfase) en 3e fase (rustfase) (zie illustratie) is het haarzakje niet bereikt en kan deze weer een nieuwe haar aanmaken. Daarom zijn er meerdere behandelingen nodig.

Bekijk onze veelgestelde vragen

Hoe zit het precies met IPL ontharen?

We hebben een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Mag men van tevoren waxen, epileren, harsen of een ontharingscrème gebruiken?

Waxen, epileren, harsen en een ontharingscrème gebruiken mogen allen niet gedurende de gehele behandelkuur. Dit mag tevens niet vlak voor de start van de behandelkuur, hier dient minimaal 6 weken tussen te zitten alvorens u start met de IPL behandelingen. Scheren en knippen mag uiteraard wel en u dient zich ook, liefst zo kort mogelijk en maximaal 48 uur, voor de behandeling te scheren.

Hoe belangrijk is de periode tussen de IPL behandelingen?

U dient altijd de aangegeven behandelperiodiek aan te houden. Zeker in de basis is het van groot belang dat hier niet van afgeweken wordt. Wanneer u de basis niet goed legt bestaat de kans dat er meer behandelingen noodzakelijk zijn dan gemiddeld i.v.m. de haargroeicycli.

Hoeveel IPL behandelingen zijn noodzakelijk?

Bij een behandeling worden alleen de haren getroffen die in de groeifase verkeren. De meeste haren bevinden zich echter in de zogenaamde rustfase. Pas als deze haren in de groeifase komen zijn ze ontvankelijk voor een behandeling. Gemiddeld zijn 8 tot 10 behandelingen nodig voor een bevredigend eindresultaat, een haarreductie van 80% tot 90%. Wij adviseren elk jaar 1 à 2 onderhoudsbehandelingen om het resultaat optimaal te houden, omdat er altijd enkele haartjes na een lange rustperiode weer in de groeifase zullen komen.

Hoe weet je of de IPL behandeling geholpen heeft?

De getroffen haren zitten los in de haarschacht en blijven daar nog enige dagen tot weken op hun plek. Je zou dus kunnen denken dat de behandeling niets heeft uitgericht. Het duurt even voordat de opperhuid de restjes eruit gewerkt heeft en dat het resultaat zichtbaar wordt. Na enkele behandelingen ziet men vaak een ‘zebra patroon’ ontstaan van gebieden waar nog haren groeien en waar deze vernietigd zijn.

Hoe werkt de IPL?

De IPL geeft in korte flitsen hoog energetisch licht af dat op de huid wordt gericht. Dit licht wordt door het pigment in het haartje geabsorbeerd en omgezet in warmte, welke naar de haarwortel wordt geleid. Door selectieve verhitting worden de haarfollikels uitgeschakeld, zonder dat de verdere huidstructuur wordt beschadigd.

Is een behandeling pijnlijk?

Als de lichtflits op de huid afgegeven wordt kan men een prikkeling/ tikje voelen, vergelijkbaar met een elastiekje dat tegen de huid slaat, maar is voor iedereen goed te doen.

Hoe lang duurt een IPL behandeling?

De duur van de behandeling is afhankelijk van het oppervlak dat behandeld moet worden. Elke lichtflits met de IPL behandelt een gebied van 5 centimeter lang en 2 centimeter breed. Hierdoor is de behandeltijd veel korter dan met andere IPL methoden. Oksels zijn in 5 minuten klaar.

Kan iedereen met IPL behandeld worden?

Ongewenste haargroei kan overal op het lichaam worden behandeld. Ideaal is het als de huid licht van kleur is en de haren donker. Blonde, rode en grijze haren bevatten nauwelijks pigment en zijn derhalve vaak niet te behandelen. Mensen met een donker getinte huid (huidtype VI) kunnen niet behandeld worden wegens het te hoge pigment gehalte in de huid.

Bekijk onze behandelingen

Direct aan de slag met IPL ontharing?

IPL ontharen behandelingen zijn gericht op het ontharen van het gewenste gebied. Het aantal IPL behandelingen is afhankelijk van de hoeveelheid haar van het te ontharen gebied.

De beste zorg voor je huid

Aangesloten bij de NVH

Mariposas Huidinstituut is aangesloten bij de Nederlandse vereniging van huidtherapeuten.