Couperose wat is het?

Couperose wat is het?

Couperose (Tele’s) zijn chronisch verwijde haarvaatjes die vooral voorkomen op het gelaat. De klepjes in de haarvaatjes functioneren niet meer zoals het hoort, daardoor blijft het bloed erin staan en worden ze zichtbaar als kleine rode adertjes in de huid. Het vaatje staat open en het bloed schijnt voortdurend door de huid. Hoe dunner de huid hoe meer zichtbaar de vaatjes zijn. Ze verdwijnen helaas niet spontaan.

De kleur van de couperose kan donker- of helderrood zijn. Donkerrood betekent dat het vaatje aderlijk bloed bevat en van een aftakking van een ader is. Een helderrood vaatje is gevuld met slagaderlijk bloed. Het haarvaatje is dan een aftakking van een slagader. Couperose kan verspreid voorkomen of in een netwerk en dat zijn spinnaevi ook wel spinnetjes genoemd, met in het midden een soms iets verheven plekje.

Het ontstaan van couperose kan inwendige oorzaken hebben, bijvoorbeeld hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, de bevalling en de overgang, hoge bloeddruk, of maag- en darmstoornissen. Er kan ook een uitwendige oorzaak zijn. Bijvoorbeeld grote temperatuurverschillen, het gebruik van agressieve cosmetica, roken, overmatig gebruik van prikkelende voeding of alcohol en het gebruik van medicijnen.

Veel mensen vinden couperose cosmetisch storend. Naast dat het op het gelaat voorkomt (neus, wangen en kin) komt het ook vaak voor op het decolleté.

Welke behandeling/oplossing is er voor Couperose?

Coaguleren

Couperose is te behandelen door middel van elektrocoagulatie. Met een heel dun naaldje wordt enkele seconden stroom gegeven in het bloedvaatje, waardoor het stolt (dicht wordt gebrand) en het bloedvaatje niet meer zichtbaar is. Er kan zich een klein korstje vormen, dat gemiddeld na drie tot vijf dagen weg is. De behandeling is wat gevoelig, maar verdoving is meestal niet nodig. De gevoeligheid hangt ook af van de plek op het gelaat en is persoonlijk. Na de behandeling is de huid eromheen ook rood omdat het bloed uit de adertjes een andere weg moet vinden. Vaak lukt het niet om alles in 1x te behandelen dus zijn er meerdere behandelingen nodig. Voorafgaande aan de behandeling(en) zal een intake gesprek plaatsvinden.

Bloedblaasjes

Coaguleren kan ook gebruikt worden voor het verwijderen van bloedblaasjes (haemangiomen). Dit zijn kleine rode ‘bultjes’ die vanaf ongeveer het 25e levensjaar kunnen ontstaan en zijn onschuldig. Ze worden zelden groter dan enkele millimeters. Zij bestaan uit een kluwen van kleine bloedvaatjes. Bloedblaasjes komen zeer veel voor op het lichaam en zijn voor veel mensen cosmetisch storend. Vrijwel iedereen ouder dan 50 jaar heeft er wel een of meer. Sommige mensen kunnen in de loop der jaren vele honderden bloedblaasjes ontwikkelen.

Een aantal tips om Couperose te voorkomen:

  • Belangrijk is dat de huid altijd goed verzorgd wordt met een goede verzorgende/beschermende   dag- en nachtcrème;
  • Voorkom grote temperatuurverschillen van de huid. Ook sauna en bubbelbaden kunnen couperose opwekken en verergeren;
  • Gebruik in de zon altijd een hoge factor op het gelaat en decolleté.
  • Ga niet onder de zonnebank. Dit maakt de couperose erger. Gebruik een gekleurde dagcrème om toch een kleurtje te hebben op het gelaat;
  • Let op voeding en drank. Alcohol en specerijen kunnen couperose opwekken en verergeren;
  • Stop met roken. Roken maakt de couperose erger en door roken kan couperose ontstaan;

Bezoek onze pagina Couperose behandeling

Heeft u meer vragen over couperose en de behandeling er van? Bel of mail ons gerust 053-4365035 /info@mariposas.nl.
Afspraak maken

Maak hier een afspraak

Over ons

Mariposas Huidinstituut & Schoonheidssalon gevestigd in Enschede biedt schoonheidsbehandelingen voor huidverzorging en huidverbetering uitgevoerd door een Medisch Schoonheidsspecialiste

Contactgegevens

Stroinksbleekweg 78, 7523 ZL Enschede

053-4365035

info@mariposas.nl

Nieuwsberichten

Contact

Privacy statement / Algemene voorwaarden

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Social Share