Zonlicht positieve en negatieve effecten

Zonlicht positieve en negatieve effecten

Iedereen weet dat de zon ongunstige effecten kan hebben op de gezondheid. We denken dan vaak ook direct aan huidkanker. Het resultaat hiervan is dat er zonvermijdend gedrag ontstaat. Echter heeft de zon naast de negatieve ook veel positieve effecten.

Huidkanker komt steeds vaker voor maar in de loop der jaren komen we steeds minder in de zon. Natuurlijk is een belangrijke reden dat we steeds ouder worden. Echter is het ook zo dat ons zongedrag is veranderd. Het bloot stellen aan de zon is in de eerste plaats erg onregelmatig en ten tweede met een hele hoge piekbelasting als we op vakantie gaan naar een warm land. Onze huid is niet aangepast om in hele korte periode gedurende de hele vakantie aan zon te worden blootgesteld.

Huidkanker en invloed zon

Er zijn 3 vormen van huidkanker het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. De zon is van invloed op het risico van de vormen van huidkanker. Bij het plaveiselcelcarcinoom is iedere vorm van blootstelling aan de zon een extra risico op deze vorm van huidkanker. Bij een melanoom is met name de overmatige en onregelmatige blootstelling aan de zon voor het twintigste levensjaar een belangrijke factor. Uit onderzoek blijkt dat het lijkt of dit ook geldt voor een basaalcelcarcinoom. Regelmatige en toenemende blootstelling aan de zon lijken volgens de onderzoekers geen risicofactoren te zijn. Beter zou dus zijn voor de huid om elke dag een korte tijd de huid aan de zon bloot te stellen en op te bouwen qua zontijd.

Positieve effecten van de zon

De zon heeft veel positieve effecten voor de verschillende huidziekten zoals bijvoorbeeld psoriasis en eczeem. Bij gebrek aan zon wordt vaak UVB lichttherapie gebruikt voor deze huidaandoeningen. Naast het negatieve effect van zonlicht op huidkanker komt uit diverse onderzoeken naar voren dat door de zon er minder risico en minder stergevallen zijn bij bepaalde soorten kanker zoals darmkanker en borstkanker.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid. We hebben vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Tevens bevordert vitamine D de opname van de mineralen calcium en fosfor in de darmen. Vitamine D is ook belangrijk bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Er blijkt een verband te zijn tussen een laag vitamine D gehalte en ziekten zoals auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten en cognitieve stoornissen. Ook is er een verhoogd risico op verschillende soorten kanker. Vitamine D wordt voor ongeveer 10% uit voeding gehaald echter dat is nog niet genoeg. Het blootstellen aan de zon is dus nodig voor voldoende vitamine D aanmaak. Bij een verhoogd risico op een vitamine D tekort is het advies om 2 à 3x per week het gezicht armen en handen 5 tot 10 minuten bloot te stellen aan de zon. Dit geldt met name in de periode van april t/m oktober. In de overige maanden is het verstandig om Vitamine D-supplementen te slikken. De risicogroepen zijn onder andere bejaarden, personen die aan huis gebonden zijn, zwangere vrouwen en gesluierde vrouwen.

Advies

Omdat de zon zowel positieve als negatieve effecten heeft is het van belang om de zon wel op te zoeken maar dan wel opbouwend en regelmatig. Probeer vanaf april t/m oktober 2 a 3x per week 5 tot 10 minuten (opbouwend begin met 1 minuut) in de zon te zitten en daarna de huid goed te beschermen met een goede voor uw huid geschikte zonbescherming (SPF). De ochtend is het tijdstip dat daar het meest geschikt voor is. Op deze manier is er voordeel van de positieve effecten van zonlicht en wordt het risico op de negatieve effecten verminderd. Voor zonlicht geldt dus net als met voeding geniet met mate.

Bron: Paradermica 01

 

Heeft u meer vragen over dit onderwerp? Bel of mail ons gerust 053-4365035 /info@mariposas.nl.

 

Afspraak maken

Maak hier een afspraak

Over ons

Mariposas Huidinstituut & Schoonheidssalon gevestigd in Enschede biedt schoonheidsbehandelingen voor huidverzorging en huidverbetering uitgevoerd door een Medisch Schoonheidsspecialiste

Contactgegevens

Stroinksbleekweg 78, 7523 ZL Enschede

053-4365035

info@mariposas.nl

Nieuwsberichten

Contact

Privacy statement / Algemene voorwaarden

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Social Share