Wat is Vitiligo?

Wat is Vitiligo?

Vitiligo is een onschuldige, maar vaak cosmetisch storende, aandoening waarbij de huid en ook het haar pigment verliezen. Dit ontstaat door het verdwijnen van de pigmentcellen in de huid. 1% van de wereldbevolking heeft Vitiligo. Vitiligo kan ontstaan bij elke huidskleur en op elke leeftijd.

Vitiligo plekken zijn wit en er is geen pigment meer aanwezig. Ook is er een scherpe begrenzing te zien met de normale huid. Vitiligo kan overal voorkomen maar de voorkeurslocaties zijn de handen, gezicht en het schaamgebied. De haren op de Vitiligo plekken zijn witgekleurd dus geheel pigmentloos.

Hoe ontstaat Vitiligo?
De oorzaak van Vitiligo is helaas onbekend. Er wordt gedacht aan een auto-immuunziekte waarbij de eigen pigmentcellen worden vernietigt. Ook is het vaak erfelijk en komt het vaker voor binnen een familie. Bij aanleg voor Vitiligo kunnen onderstaande factoren ook Vitiligo uitlokken. Zoals ernstige ziekten, operaties, zwangerschap, bevalling, zonnebrand en huidschade door verwondingen. Ook stress kan de vitiligo erger maken of juist uitlokken.

Hoe is het te behandelen?
Het verloop van de Vitiligo verschilt per persoon. Het kan ook weer spontaan verbeteren en later kan er weer sprake zijn van een verslechtering. Vitiligo kan behandeld worden maar het heeft niet altijd effect. Er zijn 5 methodes waarbij verbetering kan optreden. Deze onderstaande methodes/behandelingen worden uitsluitend gedaan door een arts.

Hormooncrèmes: Wordt vaak gebruikt bij beginnende Vitiligo. Mocht er na een maand niet of nauwelijks effect zijn wordt de behandeling gestopt.

UVB: Straling met UVB

PUVA: UVA straling in combinatie met medicijn psoraleen.

Huidtransplantatie: Kleine stukjes huid van de normale huid wordt getransplanteerd naar Vitiligo plekken.

Bleking: Bij uitgebreide vitiligo wordt de normale huid gebleekt.

Camoufleren en beschermen
Belangrijk is ook om een Vitiligo huid goed te beschermen tegen zonnebrand de pigmentloze huid kan heel makkelijk verbranden. Wat verder gedaan kan worden is de huid camoufleren en dan met name in het gezicht.

 

Labels:

Over ons

Mariposas Huidinstituut & Schoonheidssalon gevestigd in Enschede biedt schoonheidsbehandelingen voor huidverzorging en huidverbetering uitgevoerd door een Medisch Schoonheidsspecialiste

Contactgegevens

Stroinksbleekweg 78, 7523 ZL Enschede

053-4365035

info@mariposas.nl

Nieuwsberichten

Contact

Privacy statement / Algemene voorwaarden

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Social Share