Wat is Rosacea?

Wat is Rosacea?

Rosacea is een chronische niet besmettelijke, maar cosmetisch storende huidafwijking in het gelaat. De aandoening kenmerkt zich door rode vlekjes op de gezichtshuid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes en puistjes.

Factoren als warmte, zonlicht, cosmetica, gebruik van alcohol, sterk gekruid eten en geneesmiddelen met corticosteroïden kunnen de ontwikkeling van rode vlekjes en couperose verergeren. De aandoening lijkt op acne. Echter heeft Rosacea niet te maken met acne. Rosacea komt meestal voor bij vrouwen in de leeftijd tussen de 30 en 50 jaar met een lichte huid. De oorzaak van deze aandoening is nog steeds onbekend. Er is sprake van een verwijding van de bloedvaatjes .Tevens bevinden zich op de huid grote aantallen van de huidmijt (demodex).

Verschillende stadia van Rosacea

Er worden een aantal stadia onderscheiden bij Rosacea. Rosacea begint met tijdelijke roodheid (blozen of flushing) na bepaalde stimuli zoals warmte, zonlicht, emotionele stress en warme dranken.

Stadium I: Rosacea bestaat uit roodheid, couperose met name op de wangen.
Stadium II: Rosacea bestaat naast de roodheid ook uit ontstekingen met name op de neus, wangen, kin en voorhoofd.
Stadium III: Rosacea bestaat naast de roodheid ook uit ontstekingen die samenvloeien. De ontstekingen worden groter en breiden zich uit.

Opvallend is dat er alleen ontstekingen en geen mee-eters voorkomen op de huid. Daarnaast kan bij deze aandoening ook op bepaalde gebieden het weefsel toenemen. Een vaker voorkomend fenomeen is Rhinophyma. In de volksmond ook wel drankneus genoemd. Echter heeft dit niets te maken met het drinken van alcohol.

Handig om te weten over Rosacea

Een aantal factoren kunnen ook reeds bestaande Rosacea doen verergeren. Echter zijn het geen oorzaken van Rosacea. Een advies is om deze factoren te vermijden. Een aantal hiervan zijn:

  • Voedingsmiddelen en alcohol: alcohol geeft verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes.
  • Voedingsmiddelen die sterk gekruid of erg warm zijn hebben dat effect ook. Laat bijvoorbeeld de hete soep eerst goed afkoelen.
  • Geneesmiddelen: vaatverwijdende middelen kunnen Rosacea verergeren. Gebruik van hormoonzalf leidt in eerste instantie tot verbetering echter de roodheid keert in ernstigere mate terug bij het stoppen van het middel. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel. Het advies is dan ook om geen hormoonzalf te gebruiken.
  • Temperatuur en klimaat: rosacea is vaak het ergst in de winter. Waarschijnlijk is de overgang van kou naar warmte waardoor de bloedvaatjes van de huid wijder worden. Vermijd felle koude/ gure wind, sauna bezoek en overmatig zonnen.
Heeft u meer vragen over Rosacea? Bel of mail ons gerust 053-4365035 /info@mariposas.nl.

Over ons

Mariposas Huidinstituut & Schoonheidssalon gevestigd in Enschede biedt schoonheidsbehandelingen voor huidverzorging en huidverbetering uitgevoerd door een Medisch Schoonheidsspecialiste

Contactgegevens

Stroinksbleekweg 78, 7523 ZL Enschede

053-4365035

info@mariposas.nl

Nieuwsberichten

Contact

Privacy statement / Algemene voorwaarden

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Social Share