Vitamine C wat doet het voor de huid?

Vitamine C wat doet het voor de huid?

De komende tijd zal ik in verschillende blogs wat vertellen over verschillende ingrediënten die volgens onderzoek werking hebben bij verschillende huidbeelden. Deze kennis heb ik onder andere opgedaan bij de Masterclass Cosmeceuticals voor de opleiding tot Medisch Schoonheidsspecialiste Dermatologie. Tevens haal ik veel kennis uit het paramedisch vakblad Paradermica. In dit vakblad staan de nieuwste bevindingen m.b.t. de huid.

Het tweede ingrediënt waar ik over schrijf is Vitamine C. Het is één van de best bestudeerde ingrediënten. Er is voldoende en juist onderzoek naar gedaan dat aantoont dat het ingrediënt echt werkt.

Wat is Vitamine C?

Vitamine C  (Ascorbinezuur) komt van nature in de huid voor en is belangrijk voor de productie van collageen.Het komt ook voor in allerlei producten. Er zijn ook een heleboel varianten op vitamine C dat zijn vormen waar voor de stabilisatie iets aan is toegevoegd. Het is namelijk zo dat Vitamine C nogal instabiel is en ook irriterend kan werken. Deze varianten werken minder irriterend en het ingrediënt is ook stabieler. Echter worden de varianten moeilijker door de huid opgenomen en moeten ze eerst worden omgezet in ascorbinezuur.

Vitamine C is een antioxidant. Het belangrijkste van een antioxidant is dat ze de vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen hebben een schadelijke werking op de cellen. Vrije radicalen zijn bijproducten van de stofwisseling en komen hierdoor vrij. Deze zijn onvermijdbaar. Ook ontstaan ze door luchtvervuiling, straling, geneesmiddelen, slaapgebrek, zon, bestrijdingsmiddelen op voedsel. Maar ook bij stress, roken en alcoholgebruik ontstaan veel vrije radicalen. Vitamine C kan de schade verhelpen. Voor meer informatie over Vrije radicalen lees: https://www.mariposas.nl/bescherm-uw-huid-tegen-vrije-radicalen/

Wat doet Vitamine C met de huid?

 • Zorgt voor vermindering van pigmentvlekken en andere vormen van zonschade;
 • Zorgt voor vermindering van acne door het verminderen van ontstekingen;
 • Zorgt voor vermindering van rosacea klachten;
 • Zorgt voor versteviging van de huid omdat het de collageen aanmaak stimuleert;
 • Zorgt voor beperking van Uv schade.

Echter voor goede werking zijn wel een aantal voorwaarden:

 • Vitamine C werkt alleen als het in voldoende mate aanwezig is in je product. Let op hoe hoog  staat het op de ingrediëntenlijst. Hoe hoger op de lijst hoe groter de concentratie. Echter kan een hogere concentratie irriterend werken en is het nodig om het gebruik op te bouwen dit verschilt per persoon.
 • Vitamine C werkt het beste in combinatie met andere antioxidanten zoals  vitamine E.
 • Vitamine C (ascorbinezuur)is instabiel. Handig is om er op te letten dat er weinig zuurstof bijkomt.
 • Kies in eerste instantie voor Ascorbinezuur. Dit is van nature al aanwezig in het lichaam en hoeft niet meer te worden omgezet om goed te worden opgenomen. Echter zijn er ook een aantal goede varianten.

Welke soorten van Vitamine C kunnen voorkomen op de ingrediëntenlijst van je producten?

 • Ascorbinezuur of Ascorbic Acid
 • Sodium Ascorbyl phosphate
 • Magnesium Ascorbyl phosphate
 • Ascorbyl palmitate
 • Ascorbyl Tetra-Isopalmitate
 • Ascorbyl Glucoside
 • Ascorbyl 2-Phosphate 6-Palmitate
 • 3-O-Ethyl Ascorbate

Conclusie/ Advies

Vitamine C heeft heel veel voordelen maar belangrijk is wel dat er voldoende concentratie aanwezig is in een product. Echter wel oppassen met een te hoge concentratie want dat kan irriterend werken. Dit zal per persoon verschillen. In dat geval kun je het gebruik opbouwen. Kijk goed op de ingrediëntenlijst van je product waar in de lijst Vitamine C voorkomt. Hoe hoger in de lijst hoe groter de concentratie. Ook is het belangrijk om te zorgen dat het product niet teveel wordt blootgesteld aan zuurstof.

Heeft u meer vragen Vitamine C? Bel of mail ons gerust 053-4365035 /info@mariposas.nl.
Afspraak maken

Maak hier een afspraak

 

Over ons

Mariposas Huidinstituut & Schoonheidssalon gevestigd in Enschede biedt schoonheidsbehandelingen voor huidverzorging en huidverbetering uitgevoerd door een Medisch Schoonheidsspecialiste

Contactgegevens

Stroinksbleekweg 78, 7523 ZL Enschede

053-4365035

info@mariposas.nl

Nieuwsberichten

Contact

Privacy statement / Algemene voorwaarden

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Social Share