Wat is acne en wie krijgt het?

informatie 053-4365035

Acne, wat is het?

Acne is een chronisch ontstekingsproces van het haarfollikel-talgkliersysteem dat wordt beïnvloed door hormonale factoren. Acne wordt gekenmerkt door mee-eters (open en gesloten comedonen), rode pukkels (papels) en puistjes (pustels). Bij het uitknijpen van puistjes of krabben ontstaan ontstekingen op de huid en kunnen littekens ontstaan. Probeer daarom ook om het krabben en uitknijpen van onzuiverheden te voorkomen. Meestal komt de acne voor op het gezicht, in de hals en nek, op de borst en de rug. Er bestaan verschillende soorten acne en er zijn diverse oorzaken voor acne.

Wie krijgt/heeft er acne?

Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit puistjes. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide en vervelende huidaandoening. Acne kan ook veel psychische problemen geven. Acne begint vaak rond de puberteit en kan zo’n vijf tot tien jaar duren. Maar ook op dertig jarige leeftijd kunnen er nog steeds onzuiverheden ontstaan. Ook volwassenen die nooit eerder last van puistjes hadden kunnen opeens acne krijgen. Tevens is het zo dat jongens vaker last van acne hebben dan meisjes.

Hoe ontstaan puistjes en mee-eters?

De talgproductie staat onder invloed van hormonen. De talgklieren zijn gevoelig voor het stimulerend hormoon. Met als gevolg een sterke toename van de talgproductie. Als er teveel talg wordt afgescheiden, kan het zich ophopen en raakt de porie verstopt. Deze talgophopingen worden mee-eters genoemd of comedonen. Er zijn open (opening met buitenlucht) mee-eters (blackheads) en meer gesloten (van buitenlucht afgesloten) mee-eters (Whiteheads).

De talgophoping/ verstopping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de porie en de verminderde loslating van de hoorncellen waardoor er een verdikte substantie ontstaat van talg en hoorncellen. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren bacteriën die zich snel kunnen vermenigvuldigen. De bacteriën zetten talg om in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren wordt de wand van de talgfollikel beschadigd. De irriterende stoffen komen in de aangrenzend weefsel terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels (papels) en puistjes (pustels).

 

Last van acne? Wij zijn gespecialiseerd in acne behandelingen.Voor meer informatie over de acne behandelingen bekijk onze behandelingen pagina: Acne behandelingen.
Afspraak maken

Maak hier een afspraak

Over ons

Mariposas Huidinstituut & Schoonheidssalon gevestigd in Enschede biedt schoonheidsbehandelingen voor huidverzorging en huidverbetering uitgevoerd door een Medisch Schoonheidsspecialiste

Contactgegevens

Stroinksbleekweg 78, 7523 ZL Enschede

053-4365035

info@mariposas.nl

Nieuwsberichten

Contact

Privacy statement / Algemene voorwaarden

Klachtenregeling

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Social Share