Puistjes verwijderen

Puistjes en mee eters
Wat zijn puistjes en mee eters?
Een puistje is een ontsteking van het haarfollikel-talgkliersysteem dat wordt beïnvloed door o.a. hormonen. Je hebt verschillende soorten puistjes zoals:
- Mee-eters (open en gesloten comedonen),
- Rode pukkels (papels),
- Puistjes (pustels).
Bij het uitknijpen van puistjes of krabben ontstaan ontstekingen op de huid en kunnen littekens ontstaan. Probeer daarom ook om het krabben en uitknijpen van puistjes te voorkomen. Meestal komen puistjes voor op het gezicht, in de hals en nek, op de borst en de rug.
Wie krijgt/heeft er puistjes?
Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit puistjes. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide en vervelende huidaandoening. Ze beginnen vaak rond de puberteit en het kan zo’n vijf tot tien jaar duren. Maar ook op dertig jarige leeftijd kunnen er nog steeds puistjes ontstaan. Ook volwassenen die nooit eerder last van puistjes hadden kunnen er opeens last van krijgen. Tevens is het zo dat jongens vaker last hebben van puistjes dan meisjes.
Hoe ontstaan puistjes en mee-eters?
De talgproductie staat onder invloed van hormonen. De talgklieren zijn gevoelig voor het stimulerend hormoon. Met als gevolg een sterke toename van de talgproductie. Als er teveel talg wordt afgescheiden, kan het zich ophopen en raakt de porie verstopt. Deze talgophopingen worden mee-eters genoemd of comedonen. Er zijn open (opening met buitenlucht) mee-eters (blackheads) en meer gesloten (van buitenlucht afgesloten) mee-eters (Whiteheads).
Puistjes verwijderen?
Puistjes moet je niet uitknijpen. De reden hiervoor is dat er lelijke littekens in je gezicht kunnen ontstaan. En dat wil je toch niet? Ook is het niet verstandig om met een wondje door middel van een puistje in de zon te gaan. Hierdoor krijg je ook sneller littekens. Het beste is om je puistje door een schoonheidsspecialiste te laten verwijderen. Mocht je toch een puistje willen uitknijpen? Doe dit dan zeer hygiënisch. Was je handen en gebruik bij voorkeur handschoenen. Je voorkomt hiermee dat er vuil in het wondje terecht komt en je de ontsteking groter maakt. De beste manier om een puistje te verwijderen is door een steriel naaldje te gebruiken. Je prikt midden in het puistje een gaatje uit en vervolgens knijp je het pus eruit. Let op dat je goed onder het puistje uitdrukt zodat alles goed verwijderd wordt. Voorkom dat je gaat duwen aan het puistje zonder een gaatje. Anders springt de huid zomaar open en ontstaat er vaak een groter en lelijker wondje. Laat het wondje en de huid verder met rust zodat het goed kan genezen.
Een puistje camoufleren?
Als je echt niet naar buiten wil met een pukkel in je gezicht, dan kun je het puistje camoufleren met foundation of poeder. Gebruik hiervoor wel de juiste make-up. Er zijn namelijk foundations en poeders die de poriën verstoppen. Hierdoor maak je het alleen maar erger. Laat je dan ook goed adviseren door een schoonheidsspecialiste. Tevens is het natuurlijk belangrijk na gebruik van make-up de huid goed te reinigen.
Enkele tips voor het voorkomen van puistjes
- Reinig dus zowel ’s ochtends als ’s avonds je huid.
- Gebruik een crème die bij jouw huidtype past.
- Gebruik bij elke reiniging een schone washand.
- Was regelmatig je kussensloop.
- Was regelmatig je make-up kwasten.
- Laat je adviseren over make-up.